Tijd voor een brainstorm. Liggen de stiften klaar? Heb je de post-its? Ok, gooi die dan maar in je rugzak, want de beste brainstorm waait niet altijd op je vaste stekkie. Ontdek wat verandering van omgeving voor jou kan doen!

Nieuwe ideeën op oude plekken

Een brainstorm werkt goed als je nieuwe ideeën op tafel wilt krijgen. Bijvoorbeeld voor de start van een nieuwe campagne, contentstrategie of de invulling van een magazine. Vooraf moet je dus goed weten wat je wilt bereiken, maar nog niet hoe.

Weet je nog niet wat?

Dan brainstorm je eigenlijk in het wilde weg. Kan heel leuk zijn, maar is verre van efficiënt.

Weet je al hoe?

Dan heb je ook geen nieuwe ideeën meer nodig. Toch?

 

Moeten we per se naar een hutje op de hei?

Nee hoor, maar een andere omgeving kan wel een impuls geven. Voor een brainstorm is het vooral belangrijk dat je een gevoel van vrijheid ervaart. Maar dat gevoel kan je net zo goed creëren in een hutje op een meer (zie de foto) of het kantoor van de overburen. Of misschien in de mooiste villa van Baarn? 😉 Zolang er maar niet te veel afleiding is. Brainstormen in een tentje vol muggen: geen goed idee.

Nieuwe omgeving geeft focus

Brainstormen aan de koffietafel. Dat wordt vast gezellig, maar wordt het ook productief? Er loopt altijd wel iemand binnen met een vraag, er gaat altijd wel ergens een telefoon en er is altijd wel iemand die ‘nog een afspraak heeft’.

Elimineer die afleiding door je brainstorm op een andere plek te houden. Natuurlijk, naar die plek toe reizen is een investering, maar dat betaalt zich terug in efficiëntie: een brainstorm met goede  ideeën, zonder dagelijkse irritaties, telefoontjes of kletsende collega’s.

Tips: mobieltjes uit, tassen uit de kamer, niet-storen-lamp aan!

vrouw met niet-storen-bordje
via GIPHY

Nieuwe plek helpt buiten kaders denken

Creativiteit is niets anders dan nieuwe verbindingen leggen in je hersenen. Wij zijn als mens helaas alleen heel efficiënte wezens. Als iets werkt en als iets went, blijven ze dezelfde verbindingen leggen.

Soms heb je een duwtje nodig om even van het bestaande pad af te wijken. Een nieuwe plek kan je dat duwtje geven. Nieuwe indrukken dwingen je namelijk om nieuwe verbindingen aan te leggen. Ben je daar eenmaal mee bezig, dan straalt dat vanzelf af op de nieuwe ideeën.

Tip: Doe voorafgaand aan je brainstorm een leuke oefening. Iets met tekenen, bijvoorbeeld. Ook een negatieve brainstorm is een mooi middel om de gedachten los te weken.

Andere omgeving schopt tegen de hiërarchie

In de standaard omgeving staan alle kaders vast. Dus ook wie de leiding neemt. Een nieuwe omgeving biedt een mooie kans om die kaders te doorbreken. Neemt iemand vaak het voortouw in de normale situatie? Dan is de nieuwe omgeving juist een plek om een stapje terug te doen. Zo krijgen anderen de kans om hun briljante plannen te delen.

Tip: maak iemand gespreksleider die dat normaal nooit is

Laat maar waaien

De laatste tip in deze blog is een hele simpele. Ga je brainstormen? Zorg dan voor voldoende zuurstof! Daar verbruiken je hersenen veel van. Dus zet niet alleen je brein, maar ook een raam open. Wie weet wat voor mooie ideeën er binnenwaaien…

Ook een brainstorm buiten de deur?

Wij weten nog wel een paar mooie plekken.
Mail naar welkom@axioma.nl of bel: +31 (0)35 5488 140.