Een foto kan je grijpen, je fascineren of helemaal niets met je doen. Smaken verschillen maar een goede foto bezit vier basisingrediënten: licht, compositie, moment en emotie.

Licht

Het zijn verschillende factoren die deze foto tot een plaatje maken, maar het is vooral de belichting die het beeld een uitzonderlijke uitstraling geeft. Het blauwe licht zorgt voor een mysterieus karakter, wat nog eens versterkt wordt door de manier waarop de vliegtuigmotor is uitgelicht. Het is deze belichting die je blik weet te vangen. Dat en de krachtige uitstraling van de man op de foto. Hij is duidelijk in zijn element. De opdracht aan de fotograaf: maak een foto die de grootsheid van het werk laat zien (trots) en die passie uitstraalt. Mission completed!

Fotografie: Vincent Boon voor het wervingsmagazine What if… van Sogeti

Compositie

Deze foto is prachtig in zijn eenvoud. De rust en sereniteit in combinatie met de Vermeer-achtige uitstraling weten te boeien. Het is de eenvoud in de compositie die het verhaal vertelt. Het verhaal van culturele gewoontes en religieuze tradities tijdens een uitvaart. Gekleed in een traditioneel Marker rouwkostuum toont deze dame de ‘rouwkost’ binnen haar cultuur: voedsel voor de geest. Terecht dat deze serie van foto’s een nominatie in de wacht sleepte voor beste fotografie op de Grand Prix Contentmarketing Awards.

Fotografie: Jouk Oosterhof voor het Yarden Jaarverslag

Moment

Een goede foto valt of staat met de locatie. Maar al is de locatie nog zo goed gekozen, als je het moment niet weet te vangen ben je verloren. Op deze foto zie je een man – een sergeant die in Joegoslavië en Afghanistan gediend heeft – die zich een weg baant door een oer-Hollands landschap. Je hoort het water als het ware opspatten. Je hebt bijna het gevoel dat je een stap opzij moet zetten, omdat hij recht op je af komt rennen. Het voelt alsof je erbij bent. Zo leg je een man met een missie vast op de gevoelige plaat!

Fotografie: Vincent Boon voor het magazine Vandaag van het Apostolisch Genootschap

Emotie

Verdriet, blijdschap, verliefdheid, jaloezie of woede. Slechts een paar emoties die verschillende foto’s bij je op kunnen roepen. Emoties maken het verschil, ze zorgen ervoor of een foto écht bij je binnenkomt. Op deze foto zie je Belinda Vermeer. Ze zingt op uitvaarten en weet wat rouwen is. De fotograaf wist haar te vangen met in haar ooghoek een beginnende traan. Toch is het niet alleen die traan die emotie oproept, ook haar mijmerende blik spreekt boekdelen. Een klassiek voorbeeld van een foto die je raakt.

Fotografie: Marloes Bosch voor het magazine Verder van Yarden