Video. Je kunt er niet omheen. Het komende jaar bestaat zo’n 80% van het internetverkeer uit video’s. Ook met een smartphone maak je tegenwoordig al hele goede video’s. Zeker voor social media. Maar je wilt natuurlijk niet amateuristisch overkomen. 14 tips om dit te voorkomen.

1. Maak een script

Schets voor je begint het verhaal dat je wilt vertellen. Noteer vervolgens per stap wat je wilt filmen. Met een kort script werk je efficiënter en voorkom je dat je dingen vergeet.

2. Zet je telefoon in vliegstand

Ben je net de climax aan het filmen, krijg je een What’s app binnen. Tijdens het filmen wil je niet gestoord worden. Zet daarom je telefoon in vliegmodus. Dit bespaart bovendien energie, waardoor de kans kleiner is dat je met een lege batterij komt te zitten.

3. Houd je hand stil

Niets vervelender dan een onstabiel beeld. Houd je hand stil en probeer zoveel mogelijk steunpunten te creëren tussen jou en je telefoon. Druk bijvoorbeeld je ellebogen tegen je lichaam voor extra stabiliteit. Of gebruik een statief.

4. Film horizontaal

Houd je telefoon horizontaal als je filmt, ook al is dit misschien tegen natuurlijk. Op je telefoon kijkt een verticale video prima terug, maar op een laptop of I-pad is dit een ander verhaal.

5. Zorg voor een scherp beeld

Zoom tijdens het filmen niet of nauwelijks in. Je telefoon zoomt digitaal in, waardoor je pixels verliest en je beeld onscherp wordt.

6. Maak geen snelle bewegingen

Beweeg je telefoon langzaam. Snelle bewegingen zijn niet prettig om naar te kijken. Bovendien heeft een smartphone bij snelle bewegingen moeite met scherpstellen en met het veranderende licht.

7. Zorg voor goed geluid

Slecht geluid kun je achteraf niet herstellen. De microfoon van je telefoon is niet geschikt voor een video, omdat het teveel omgevingsgeluid registreert (zo ervoeren wij ook bij onze video ‘Zo komt uw content tot bloei’). Maak daarom gebruik van een externe microfoon (wij hebben er meteen een aangeschaft).

8. Houd rekening met het licht

Maak goed gebruik van het licht. Ruimtes met grote ramen zijn mooi, maar zorgen ook voor veel tegenlicht. Zorg ervoor dat bij het filmen het licht van achteren komt. Zo is de persoon die je filmt goed belicht. Licht vormt de sfeer van de video. Pas licht consequent toe. Een donker shot in de ochtend is lastig te koppelen aan een licht shot later op de dag.

9. Pas de vijf seconden regel toe

Druk vijf seconden voordat je daadwerkelijk met de video wilt starten al op de record-knop. Laat de opname ook vijf seconden langer doorlopen. Zo heb je tijdens het monteren meer ruimte om de video te laten starten en te eindigen.

10. Let op de compositie

Ook voor video is compositie belangrijk. Handig tip: zet het onderwerp niet in het midden van het beeld, maar links of rechts van het midden. Dit geeft een spannender beeld.

11. Zorg voor voldoende snijshots!

Zorg voor een goed beeldritme. Film daarom ook handelingen (een hand die schrijft), dingen (het uitzicht) of situaties (iemand aan de telefoon). Met snijshots kun je een logische verbinding maken.

12. Zorg voor voldoende restmateriaal

De ideale videolengte voor een ‘uitgekeken’ video op Facebook is 21 seconden. Kort dus. Over het algemeen geldt dat een video tussen de 30 en 60 seconden gemiddeld bijna 80% wordt uitgekeken.

13. Houd het kort

Kortere video’s doen het over het algemeen beter. Op Facebook is de gemiddelde lengte van een video 44 seconden. Facebook telt een video als compleet bekeken als de video voor 95% is uitgekeken. De ideale videolengte voor een ‘uitgekeken’ video op Facebook is 21 seconden. Kort dus. Over het algemeen geldt dat een video tussen de 30 en 60 seconden gemiddeld bijna 80% wordt uitgekeken.

14. En dan kan het knutselen beginnen

Het is tijd om je video te monteren. Je kunt professionele edit-software gebruiken, maar er is ook legio gratis software waarmee je aan de slag kunt. Op Windows kun je Movie Maker gebruiken, op een Mac is iMovie erg handig of gebruik YouTube Video Editor. Er zijn tal van programma’s!